שבוע הספר לקראת סיום, ונתוני המכירות שמציגים הוצאות הספרים והרשתות, מראות על שינוי מגמה חיובי מהשנים האחרונות עם עלייה של כ-25% במכירות. למרות שבענף ספרי הילדים ובקרב סופרים חדשים עדיין ניכרת פגיעה קשה. הוצאות הספרים מתנגדות לחוק הספרים, ומציעות פתרונות ביניים. וגם רשימת הסופרים הדתיים שמכרו הכי הרבה בשבוע הספר.
חגי אורן 15/06/2015
בדור שאנו חיים בו על סמארטפונים ומחשבים עצם היכולת להושיב אותנו, גם אם רק בשבתות, מול ספר – היא הישג ראוי. שבוע הספר היה לסוג של חג לא רשמי במדינת ישראל. אך זוהי נחלת העבר, וכעת "חוק הספרים" שביקש לצמצם את הפגיעה בסופרים, ע"י הגבלת "מכירות החיסול" של הרשתות השונות, הפך להיות לאחד מהדיונים הקבועים בין דוכני הספרים השונים. האם ה"4 ספרים במאה" הידוע לשימצה, אותו מבצע שבגללו החל כל יוזמת החוק, נעלם מחיינו? ניראה שלא לגמרי, החוק חל רק על ספרים שנמצאים על מדפי הספרים מתחת לשנה וחצי, מה שהופך את הספר החדש ליקר יחסית, ובכך לפחות אטרקטיבי.
"החוק פגע אנושות בעולם הספרים, ו'חנק' את הסופרים הצעירים" טוען מיכאל לב, מנכ"ל רשת חנויות הספרים הדתיים "דברי שיר", "מו"לים לא מוכנים לקחת סיכון שכותב צעיר ולא מפורסם בכתיבתו, יוציא לאור ספר, וניתן יהיה לפרסמו במחיר יקר בלבד, כך שהציבור הרחב לא יקנה אותו".
נדמה שאת הפגיעה האנושה ביותר מרגישים בעולם ספרי הילדים. להורים לא אכפת לקנות את "דירה להשכיר", או "מעשה בחמישה בלונים", שאלו ספרים שכבר שנים רבות בשוק, ולכן לא כפופים לחוק החדש, ולעומת זאת מעטים ההורים שיקנו ספר לא מוכר במחיר יקר משמעותית מהמחיר המוצע בספרים הישנים והמוכרים. עולם הספרים הדתי חווה את הפגיעה הקטנה ביותר לטענת לב "ראשית, ספרי הקודש לא נכללים בחוק. שנית, מראש, שוק הספרים הדתי לא נמכר כמעט מעולם במחיר קטלוגי ובמבצעי חיסול, כך שהחוק לא השפיע על ספרים אלו".
מה הפתרון?
בדיון שהתקיים בכנסת לפני כשבועיים, בנוגע לחוק, הוצעו מספר אופציות להמשך קיומו של החוק, אך צמצומו באופן שיאפשר שיפגע פחות בשוק. כך למשל, הוצע שלא להכליל בחוק את ספרו הראשון והשני של כל סופר, על-מנת לאפשר לסופרים צעירים להתפרסם בתחום, ולהוציא ספרים חדשים במחיר מוזל, "סופרים צעירים מוכנים לפרסם את ספרם הראשון כמעט בחינם, ואין לי דרך לעזור להם" אומר לב. עוד הוצע בדיון להחריג את ספרי הילדים, וגם אותם לא להכליל בחוק. בכלל, רוח הדברים שהייתה בדיון, היא שצריך שהחוק יכפה את תיאום המחירים בין המו"ל ובין הרשת, ולא יתערב כלל במחירים שמציעות החברות, כך יוכל השוק לעשות את שלו, ולאפשר לרשת לעשות מבצעים, וזה לא יפגע בסופר.
ובכל זאת, עליה במכירות בשבוע הספר
באופן מפתיע, למרות החששות הכבדים של הוצאות הספרים והרשתות, שבוע הספר שנגמר במוצאי שבת האחרון, עולה על כל נבואות הזעם, "נתוני שבוע הספר השנה מפתיעים. למרות שהתחזיות שהצביעו על ירידה במכירות ובצריכת הספרים" טוענת צביה חקלאי, דוברת הוצאת "ידיעות ספרים", "בשבוע הספר הזה, ציבור הקוראים הצביע ברגליו, הלקוחות הגיעו בהמוניהם לשבוע הספר כשהם מודעים לחוק, ולהנחה של 20% המגיעה להם, וקנו בעיקר את הספרים המוגנים בחוק" הנתון המפתיע שמציגים בידיעות ספרים הוא על אחוז המכירות, "נרשמה עד כה השנה עליה של 25% במכירות, לעומת השנים הקודמות".
הספרים בהוצאת סופרים הדתיים בהוצאת "ידיעות ספרים" שהשיגו הכי הרבה מכירות בשבוע זה היו: באמת ובאהבה (אבי רט), בדעה צלולה (אורי אליצור), ותשובות לשאלות החיים (איגוד איגרותיו של הרבי מילובביץ).