
לאחר ימים סוערים של ביקורת ציבורית, עתירות לבג"ץ ותחושות קשות בשטח בקרב לוחמי היחידות המיוחדות – הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר הודיע הבוקר (א') על הקפאת מימוש התחייבות השירות הנוסף (שנת הקבע) ללוחמי צה"ל ביחידות הממיינות ביבשה. ההחלטה התקבלה לאחר דיון שהתקיים אמש, במהלכו נבחנה עבודת המטה שהחלה בצה"ל להרחבת מימוש החתימה מראש על שירות נוסף.
המשמעות המעשית: אף לוחם ביחידות המיוחדות – ובהן אגוז, מגלן ודובדבן – לא יחויב כעת להאריך את שירותו מעבר למה שהתחייב לו עם גיוסו למסלול, כולל שנת הקבע שהוגדרה במסלול השירות המקורי.
מדובר ברכיב קיים בשירות הלוחמים ביחידות המיוחדות: חתימה מראש על עד שנה של שירות קבע נוסף, כחלק ממסלול ההכשרה הארוך והמאתגר. עם זאת, עד כה בחר הצבא ליישם את סעיף הקבע בצורה סלקטיבית, ולא באופן גורף. כעת, בעקבות המחסור החמור בכוח אדם בעקבות הלחימה מאז ה-7 באוקטובר, נבחן בצה"ל מימוש נרחב יותר של אותו סעיף – מה שעורר גל מחאה חריף, בעיקר מצד לוחמים שמרגישים מותשים נפשית ופיזית, והורים שהביעו תחושת בגידה.

הביקורת הציבורית, שהתעצמה בימים האחרונים ונתמכה גם על ידי התארגנויות כמו "אמא ערה", הובילה את הרמטכ"ל להחלטה תקדימית: עצירת המהלך כולו והוראה להקמת צוות בחינה מקיף.
הרמטכ"ל: "הלוחמים הם הנכס החשוב ביותר"
בהודעת דובר צה"ל נמסר כי הרמטכ"ל הנחה להקים צוות בראשות מפקד זרוע היבשה, אלוף נדב לוטן, בשיתוף כלל הגופים הרלוונטיים בצבא. מטרת הצוות תהיה לבחון את כלל ההיבטים המבצעיים, המקצועיים והאנושיים של המודל – לרבות השפעתו על שחיקת הלוחמים, ההתאמה לתקופת המלחמה וההשלכות על מוכנות הכוחות לאורך זמן.
לאחר השלמת הבחינה, יסוכמו ההמלצות ויובאו לאישור. עד אז, כאמור, אף לוחם לא יחויב להישאר מעבר לשירות שהתחייב לו.


בהודעה שפרסם דובר צה"ל, צוטט הרמטכ"ל ואמר כי "הלוחמים הם הנכס החשוב ביותר של צה"ל. אנו נמשיך לפעול בכל האמצעים כדי להעניק להם מעטפת ראויה ובהירות מלאה באשר למסלול השירות שלהם".
הרמטכ"ל הבהיר כי יש צורך באיזון בין דרישות שדה הקרב והמחסור בכוח אדם, לבין שמירה על הרוח, המוטיבציה והחוסן של לוחמי צה"ל – במיוחד בתקופה בה העומס המבצעי גבוה במיוחד.
מחסור של 10,000 לוחמים ועול הלחימה הארוכה שנופל על פלח אוכלוסייה מצומצם
מאז פתיחת מלחמת "חרבות ברזל", צה"ל מתמודד עם מחסור חמור בכוח לוחם, לאחר אובדן של מאות לוחמים ופציעה של אלפים נוספים. תהליכי ההכשרה הארוכים והמיוחדים ביחידות הקרביות המובחרות מקשים על גיוס תחליפים בזמן אמת – מה שגורם לצה"ל לחפש פתרונות שמבוססים על שימור כוח האדם הקיים.

לוחמים ביחידות המיוחדות שפנו לאחרונה לכלי התקשורת תיארו תחושת עייפות, חוסר וודאות, ולעיתים אף לחץ חברתי לחתום על שירות נוסף. לדבריהם, הם מרגישים "שוברים את הגב" בנשיאת האלונקה עבור המדינה – אך מתקשים להחזיק מעמד מבחינה פיזית ונפשית.
הרחבת מימוש התחייבות לשנת קבע נתפסה כפתרון אפשרי – אך גם עוררה סערה רחבה. כעת, נראה כי צה"ל נדרש לחשב מסלול מחדש.
עם ההודעה על הקפאת ההחלטה, הבוקר נפוצה אנחת רווחה בקרב לוחמים והורים. "זה צעד בכיוון הנכון", אמר אב ללוחם ביחידה מיוחדת. "אבל עכשיו צריך לוודא שהבחינה תיעשה באמת ביושרה, ולא רק לצאת ידי חובה".