67% מהמקוואות הציבוריים פועלים ללא פיקוח תברואתי וללא רישיון עסק

לפי נתונים של המשרד לשירותי דת, רק אחד מכל שלושה מקוואות - המיועדים ברובם לנשים - מפוקח על ידי משרד הבריאות. לצדם פועלים מאות מקוואות פרטיים ללא פיקוח כלל. מקור המעורה בפעילות המערך: "המצב שם מחפיר, זו אקס-טריטוריה"

מקווה נשים
מקווה נשים. (למקווה המצולם אין קשר לנאמר בכתבה). צילום: אלי קובין

שניים מכל שלושה מקוואות ציבוריים ברחבי הארץ פועלים ללא פיקוח תברואתי וללא רישיון עסק – כך עולה מנתונים של המשרד לשירותי דת, שהגיעו לידי "הארץ". המקוואות מיועדים ברובם המכריע לנשים, שרק עבורן יש חובה לטבול לפי ההלכה. מלבדם פועלים ברחבי הארץ עוד מאות מקוואות פרטיים שמלכתחילה אינם נתונים לכל פיקוח ומספרם המדויק אינו ידוע.

היעדר הפיקוח של משרד הבריאות מסכן את הטובלות והטובלים במקוואות. תקנות הקורונה מחריגות אותם מהסגר שהוטל בחודש שעבר, והם פעלו גם במהלך הסגר הקודם, בין מארס למאי. משרד הבריאות הסביר אז כי "הנגיף רגיש לכלור". הפיקוח על הפעלתם נתון למשרד לשירותי דת, והם מופעלים בידי המועצות הדתיות ומחלוקת הדת ברשויות המקומיות.

לפי הנתונים שמסר האגף למבני דת במשרד, פועלים בארץ 776 מקוואות ציבוריים, ו-259 מתוכם (33.38%) מחזיקים ברישיון עסק תקף. לפחות ל-85% מיתר המקוואות אין רישיון, והיתר לא השיבו לפניה לקבלת המידע. שיעור המקוואות הפועלים ברישיון באזור תל אביב הוא כ-72% מתוך 47, לעומת כ-4% באזור ירושלים. השיעור הנמוך ביותר מלבד ירושלים הוא בהתנחלויות בגדה המערבית – 16%.

דו"ח של משרד הבריאות שפורסם השנה ב"הארץ" קבע כי "האיכות התברואתית (במקוואות) אינה משביעה רצון, בעיקר איכות המים כמו גם התפעול השוטף". לפי הנתונים שאסף המשרד, במהלך 2019 נלקחו 29% מהדגימות הנדרשות על פי החוק, המחייב בדיקה פנימית יומית של איכות המים ובדיקה חיצונית אחת לחודש. מהימנותן של הבדיקות עצמן הוטלה בספק במסמך.

- פרסומת -

מקור המעורה בפעילות מערך המקוואות אמר ל"הארץ" כי "המצב במקוואות הציבוריים מחפיר, ובמקוואות הפרטיים, שרובם מיועדים לגברים, המצב קשה שבעתיים, וכמעט ואין שם פיקוח. המפעילים כל כך רחוקים מהחוק ומהתקן, הם אפילו לא יודעים שהם צריכים לבצע בדיקות ודגימות. זו אקס-טריטוריה, אין עם מי לדבר ולא מתעסקים איתם".

"הנתונים מעלים תמונה של הפקרות שמסכנת את הנשים הטובלות, על אחת כמה וכמה בתקופת הקורונה", הסביר הרב שאול פרבר, יו"ר ארגון 'עתים', הפועל למען התנהלות תקינה במקוואות, "פרסום נהלים, מחמירים ככל שיהיו, לטבילת נשים בזמן קורונה אינם מספיקים כאשר רוב המקוואות בארץ פועלים ללא רישיון ואינם מחויבים לעמוד בהם ככלל. אנחנו כבר חצי שנה בתוך המשבר הבריאותי החמור ביותר שידענו, והמצב התברואתי של המקוואות צריך להדיר שינה מעיני כולנו. נמשיך להיאבק על מנת להבטיח לנשים את המשך קיום המצווה החשובה הזו מבלי לסכן את בריאותן ואת בריאות הציבור".