
משרד הבריאות מעדכן כי התקבל דיווח על אדם נוסף החשוד כחולה בנגיף האבולה, לאחר ששב לאחרונה מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. האדם, שנחת בישראל לפני יומיים, פנה לקבלת טיפול רפואי לאחר שפיתח חום גבוה, כאבי ראש ושלשולים. במשרד הבריאות מדגישים כי בשלב זה מדובר בחשד בלבד, ורצף בדיקות המעבדה הנדרשות לשלילה או אימות נמצא בעיצומו. תוצאות הבדיקות צפויות להתקבל במהלך הימים הקרובים.
החולה הועבר בהתאם לנהלים המחמירים לבידוד במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, שהוגדר מראש כאחד המרכזים הייעודיים בארץ לקליטת מקרים מסוג זה. במקביל, אנשי המקצוע במשרד הבריאות החלו בביצוע חקירה אפידמיולוגית מקיפה לצורך איתור מגעים רלוונטיים ובחינת קשרים אפשריים בין מקרה זה למקרה החשוד הקודם שדווח. עם השלמת החקירה, יבוצעו פניות יזומות לאנשים שיימצאו רלוונטיים בהתאם להערכת הסיכון המקצועית, ועל פי הפרוטוקולים הרפואיים. במשרד מבהירים כי מי שלא יקבל פנייה רשמית אינו נדרש לנקוט בפעולה כלשהי.

מהמחלות הקטלניות ביותר בעולם
נגיף האבולה (Ebola) נחשב לאחד מחוללי המחלות הקטלניים ביותר בעולם הרפואה, כשהוא גורם למחלת חום חריפה המלווה לעיתים בקריסת מערכות ובדימומים פנימיים. שיעורי התמותה מהמחלה משתנים בהתאם לזן הנגיף ואיכות הטיפול הרפואי, ויכולים להגיע לעשרות אחוזים. עם זאת, משרד הבריאות מזכיר כי בניגוד למחלות כמו קורונה או שפעת, האבולה אינה מועברת באוויר. ההדבקה מתרחשת אך ורק כתוצאה ממגע ישיר עם דם, נוזלי גוף או הפרשות של אדם חולה המפתח תסמינים פעילים.
הנגיף זוהה לראשונה בשנת 1976 בשתי התפרצויות מקבילות בסודן ובזאיר (כיום הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו), סמוך לנהר האבולה שעל שמו קרויה המחלה. מאז, התרחשו מספר התפרצויות ביבשת אפריקה, כאשר הזכורה והקשה שבהן התחוללה בין השנים 2014–2016 במערב אפריקה (בעיקר בגינאה, ליבריה וסיירה לאון). באותה התפרצות נדבקו למעלה מ-28 אלף בני אדם ויותר מ-11 אלף מתו מהמחלה, דבר שהוביל להכרזה על מצב חירום בינלאומי ולמקרי ייבוא בודדים של המחלה למדינות במערב.

בכל הנוגע להיסטוריה המקומית, נכון לעכשיו לא אובחן מעולם מקרה מאומת של אבולה מדינת ישראל. לאורך השנים עלו מספר חשדות סביב נוסעים שחזרו מאזורי סיכון ופיתחו חום, אך כולם נשללו לחלוטין לאחר קבלת תוצאות המעבדה. במשרד הבריאות מדגישים כי גם כעת מדובר בשני מקרים חשודים בלבד, שטרם אומתו.
משרד הבריאות ובתי החולים נערכים למגיפה
בחודשים האחרונים, מאז החלה התפרצות האבולה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו ובאוגנדה, עוקב משרד הבריאות באופן שוטף אחר המגמות בעולם וקיים היערכות מערכתית נרחבת. כחלק מכך, הופצו הנחיות קליניות מעודכנות לצוותים הרפואיים ולבתי החולים, הושלמה הצטיידות נרחבת באמצעי מיגון מיוחדים, והוקמו מנגנוני זיהוי מוקדם לנוסעים שבים ומערך לניטור מעבדתי מהיר של הנגיף.

משרד הבריאות שוב קורא לציבור הרחב להימנע מנסיעות לא חיוניות לאזורים שבהם קיימת תחלואה פעילה באבולה, ובראשם הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואוגנדה.
לנוסעים ששבו ממדינות אלו בשלושת השבועות האחרונים (טווח דגירת הנגיף נע בין יומיים ל-21 יום), מנחה המשרד כי במקרה של פיתוח חום או תסמינים חריגים אחרים, יש להישאר בבית, להימנע לחלוטין ממגע עם אנשים אחרים, וליצור קשר טלפוני מיידי עם מוקד "קול הבריאות" של משרד הבריאות בטלפון 5400*. המשרד מדגיש כי חובה לציין כבר בתחילת השיחה את דבר השהייה באזור סיכון לאבולה, על מנת שהמשך הפינוי והטיפול ייעשו תחת תנאי המיגון הנדרשים.














